5 sfaturi cum să atârni tablourile,
astfel încât să arate bine și tabloul,
și interiorul
Atârnarea tablourilor într-un interior poate fi un lucru ușor și rapid, dacă urmezi niște pași simpli și bine structurați. Nu subestima importanța alegerii locului de expunere a tabloului întrucât el poate schimba total aspectul încăperii. Dedică un pic de timp și atenție acestui detaliu, iar opera de artă va primi un plus de valoare și-ți va încânta privirea pentru mult timp.
Vedere din galeria „ArtMen”. C.C. Atrium, Chișinău, Moldova
1. Atârnă tabloul la nivelul ochilor căci aceasta este înălțimea optimă pentru atârnarea tablourilor într-un interior. În galeriile de artă și muzee, lucrările sunt atârnate la înălțimea de 150 de cm de la podea până la centrul tabloului. Există și o excepție: dacă tabloul este deasupra unei canapele, plasează-l la distanța de 20-25 cm de la mobilier.
2. De șapte ori măsoară și o dată „taie”. Pentru a evita deteriorarea suprafețelor și găuririle inestetice în perete, măsoară distanțele și pregătește uneltele necesare din timp. Atârnă tabloul într-un cârlig sau un cui, numai după ce ai:
- măsurat atent înălțimea;
- ai găsit punctul de fixare pe perete;
- ai stabilit distanța până la alte tablouri sau alte obiecte.
Pentru o fixare sigură a lucrărilor mai grele, care tind să îndoaie cuiele, folosește șuruburi în perete și inele metalice de montare, în formă de litera „D”, care se fixează pe laturile verticale ale cadrului de lemn, din spatele tabloului.
3. Instalează corpuri suplimentare de iluminat. O lumină bună va scoate în evidență orice tablou. Acesta este un truc excelent când dorești să accentuezi o pictură mai sumbră, sau care se „pierde” în decor. Pentru un efect și mai bun, folosește corpuri de iluminat cu o intensitate de trei ori mai mare decât lumina obișnuită, din încăpere.
4. Alege corect stilul de aranjare a tablourilor:
- Stil Salon – presupune amplasarea unui tablou, relativ mare, pe mijlocul peretelui principal din cameră, ca punct central, iar în jurul lui se montează restul lucrărilor, pozelor sau reproducerilor. De regulă, peretele principal este de-asupra canapelei, sau a șemineului. Libertatea de experimentare în acest stil poate genera combinații spectaculoase de tablouri, forme și dimensiuni.
Andrei Mudrea – „Improvizații I-V”, 2012. Grafică, ulei pe hârtie, tehnică mixtă, 42 x 29,7 (cm)
- Stil Geometric – lucrările se atârnă la o distanță identică una de alta, iar ramele și tablourile de aceleași dimensiuni, trebuie să se repete cel puțin o dată pentru o compoziție armonioasă și echilibrată. Acest stil se potrivește interioarelor minimaliste sau moderne, unde contează mult simetria și precizia. Este perfect pentru zonele deasupra patului, a canapelei sau în sufragerie.
- Stil Scară – lucrările principale (mai mari) se aranjează într-o linie centrală ascendentă, la nivelul ochilor, pe peretele învecinat scării. Spațiile goale se vor completa cu tablouri de dimensiuni mai mici. Compoziția va fi și mai interesantă datorită diversității de stiluri și dimensiuni ale tablourile sau ale ramelor.
5. Experimentează la maxim: dacă ai mai multe tablouri de atârnat pe un perete, decupează din ziare/hârtie dimensiunile acestora și fixează-le pe perete cu lipici. Astfel, poți să te joci cu formele și stilurile de atârnare până când vei alege compoziția, care se potrivește cel mai bine cu interiorul și cu preferințele tale, în acest mod, evitând greșeli costisitoare.
Vrei să vezi, pe viu, cum se atârnă corect tablourile pe un perete și să primești mai multe sfaturi în acest sens? Vino în orice weekend, de la 11:00 la 17:00 la Andrei Mudrea Gallery, inspiră-te și primește consultația de care ai nevoie. Harta de acces și contacte.
Leave a comment