Interzis să faci asta cu operele de artă

Credeai că atunci când îți cumperi un tablou, acesta devine al tău și poți face tot ce vrei cu el? Relativ adevărat. Însă, dacă vrei să te bucuri de tablou pentru cât mai mult timp, dacă vrei într-o bună zi să-l revinzi și să-ți triplezi investiția, ar fi bine să memorizezi aceste reguli simple și să știi că e strict interzis:

Andrei Mudrea – „Metamorfoze”, 2010, ulei pe pânză, tehnică mixtă, 100 x 80 (cm)

  • Să le mânuiești fără mănuși. Pentru a păstra lucrările tale ca noi, folosește o pereche de mănuși de bumbac, de fiecare dată când le atingi. Amprentele degetelor sunt cele mai frecvente cauze care deteriorează tablourile.

Andrei Mudrea – „Motiv etnic”, 2014, ulei pe carton, tehnică mixtă, 80 x 100 (cm)

  • Să le expui la lumină. Razele ultraviolete sunt dăunătoare și vor decolora picturile. Pentru înrămarea tablourilor ce vor fi expuse în zone cu lumină solară directă se recomandă aplicarea unei sticle cu protecție UV.

Foto credit

  • Să le cureți și înrămezi necorespunzător. Aceste etape sunt foarte importante. Evită materialele pe bază de acizi, întrucât vor afecta operele de artă, în timp. De asemenea, nu se recomandă curățarea uscată sau umedă a lucrărilor originale sau fragile. Șterge praful cu o lavetă uscată din materiale naturale sau cu o perie specială pentru picturi.

Andrei Mudrea – „Nimb”, 2016, ulei pe pânză, tehnică mixtă, 80 x 100 (cm)

  • Să le expui la umiditate și temperatură înaltă. Schimbările bruște de temperatură și umiditate vor cauza umflarea sau comprimarea lucrărilor, întrucât materialele tind să se adapteze mediului. Nu atârna tablourile deasupra surselor directe de căldură sau în sălile de baie. Doar reproducerile pot fi atârnate în baie și doar dacă sunt sub sticlă.

Îngrijirea corectă a tablourilor poate fi solicitantă și necesita multă atenție. Totuși, cu un pic de răbdare, aceasta poate prelungi viața picturilor tale. Dacă vrei să-ți extinzi colecția sau să-ți achiziționezi primul tablou, vino în orice weekend de la 11:00 la 17:00 la Andrei Mudrea Gallery și vei găsi o varietate mare de picturi moderne și abstracte.




Leave a comment

Your email address will not be published.


*